Tata Cara Mandi Wajib Yang Benar Secara Islam

Mandi wajib yaitu perkataan yg enteng dinamakan, namun jangan sampai terperanjat bila dikatakan tidak sedikit umat Islam di tanahair kita yg tak sah mandi wajibnya kerana tak melakukannya bersama betul. 

Buat laksanakan mandi wajib yg betul, satu orang itu tak boleh melakukannya dgn cuma mandi dengan cara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, dia harus dilakukan dalam kedua2 kondisi bagi membolehkan satu orang itu meratakan air ke seluruhnya anggota badannya yg zahir. 


Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya yang merupakan secon kadi di Petinggi Agama Islam Gombak Timur & penceramah, diketahui tidak sedikit umat Islam yg tak mengetahui perkara ini. 

"Akibatnya, mandi majibnya jadi tak sah kerana tak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota tubuh yg zahir. Kalau mandi wajib tak sah, ibadat yg dilakukan oleh seorang itu pula turut tak sah. Itulah akibatnya seandainya tak jalankan mandi wajib bersama betul," tegas ia kala ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur. 

Mandi wajib yg serta yang merupakan mandi j#nub atau janabah tak boleh di lihat ringan oleh umat islam. Tiap-tiap orang yg mlakukannya mestilah mengetahui & memenuhi rukun2nya. Kalau tak mandi wajib satu orang itu tak dapat sah. 

Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Perdana, niat. Ke-2, menghilangkan najis di tubuh. Ke-3, meratakan air keseluruh anggota tubuh yg zahir. 

Niat mandi wajib : "Sahaja saya mengangkat hadas akbar kerana Allah Taala." Atau " Sahaja saya mandi wajib kerana Allah Taala." 

Niat itu di dalam hati & dirinya hendaklah disertakan disaat air hingga ke mana2 bahagian anggota tubuh. 

Bagi wanita yg habis haid, niat mandi wajib merupakan : " Sahaja saya mengangkat hadas haid kerana Allah Taala." 
Manakala bagi wanita yg habis nifas, niat mandi wajibnya yakni : " Sahaja saya mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala". 

Niat itu apabila dilambatkan atau disaat seorang itu memulakannya selepas dirinya sudah membasuh salah 1 anggota badannya dapat menjadikan mandi wajibnya tak sah. Oleh itu ia mestilah memulakan kembali niatnya saat ia mula mengatakan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya beliau berniat sebelum air hingga ke tubuh, niat itu pun tak sah. Oleh itu mandi wajibnya tak sah. 

Berkaitan rukun mandi wajib yg ke2, iaitu menghilangkan najis yg ada kepada tubuh, menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jikalau kita ada najis di tubuh, najis itu boleh dibasuh cepat bersama mandi wajib. Ertinya membasuh najis bersama mandi itu boleh disekalikan. 

Sementara rukun mandi wajib yg ketiga, iaitu meratakan air ke semua anggota tubuh yg zahir, meliputi kulit, rambut & bulu yg ada di tubuh, sama ada bulu2 yg jarang atau lebat. Apabila rambut seorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tak hingga air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah di buka. Bulu2 dalam lubang hidung juga, tak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Namun sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, dia wajiblah dibasuh. 

Berkaitan kuku juga, bila di dalam kuku ada kotoran yang boleh menghalang hingga air ke tubuh khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu serta boleh dilakukan disaat sedang mandi. 

Berkaitan rambut yang diwarnakan pun tidak hanya inai, inilah yg merumitnya. 

Sebenarnya seandainya rambut satu orang itu diwarnakan bersama pewarna tidak hanya inai, mandi wajib satu orang itu tak sah. Oleh itu, satu orang yg mewarnakan rambutnya dgn pewarna tidak cuma inai, jikalau beliau hendak mandi wajib, dirinya mestilah membuang pewarna kepada rambutnya lebih-lebih dulu. Tapi utk membuang pewarna itu pun macam mana?.. 

Inilah yg rumitnya. Sedangkan pewarna kepada rambut itu sebenarnya tak boleh dibuang mudah sekali. 

Yg menyebabkan mandi wajib orang yg memanfaatkan pewarna terhadap rambutnya tak sah kerana pewarna itu bakal menyalut rambutnya yg menghalang air hingga ke rambut. Ini berbeza bersama inai. Inai sebenarnya dapat meresap ke rambut, tapi pewarna serta bakal menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut. 

Tapi dalam factor ini, janganlah serta ada yg salah faham. Sebenarnya pewarna itu kalau dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM & sekiranya pewarna itu tak bernajis, bukanlah bermaksud jadi tak sah. Dalam elemen ini, sukalah aku menyebutkan bahawa sembahyang & mandi wajib itu berbeza. Menjadi, mestilah diliat dari segi yang berbeza. 

Dalam faktor ini pun, sukalah aku menyebut, huraian berkenaan rukun mandi wajib seperti yg sudah aku nyatakan ini ialah adalah perbezaan sah atau tak mandi wajib. Menjadi, dia perlulah diberikan perhatian yg lebih oleh umat Islam. 

Berkaitan sebab2 seorang itu wajib mandi wajib pun, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 karena. 3 lantaran melibatkan lelaki & wanita iaitu kerana bersetubuh biarpun tak ke luar air m@ni, ke luar air m@ni & m@ti. Manakala 3 dikarenakan lagi cuma melibatkan kaum wanita sahaja, iaitu ke luar darah haid, nifas & melahirkan anak (wiladah) . 

Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 bersama memakai air penting sama ada air telaga, air paip, sungai laut & Tasikmalaya. 

Bagi pasangan suami isteri yg bersetubuh serta, mereka tak harusnya mandi selepas bersetubuh, namun diwajibkan mandi saat mau beribadat. Selepas bersetubuh juga, apabila beliau dilakukan terhadap disaat tengah malam, seandainya tak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu merupakan sunat, manakala tak berwuduk sebelum tidur yaitu makruh. 
loading...
close
=== [ Klik disini 1X ] [ Close ] ===